tanacslogo1                        ROMÂNIA                                                                 PROIECT

                    JUDEȚUL MUREȘ

                CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

    HOTĂRÂREA NR._____

                 din 27 august 2009

 

privind aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și autorități publice locale în vederea depunerii proiectului de finanțare Strategii Sociale Subregionale-Întărirea Capacității locale de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita, Mureș și Covasna

 

 

 

           Consiliul Județean Mureș,

 

          Analizând propunerea Consiliului Județean Harghita formulată prin adresa nr. 10.131/23.07.2009, Expunerea de motive nr. 10.767/07.08.2009 prezentată de Direcția Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, precum și avizele comisiilor de specialitate

          Având în vedere prevederile Legii nr 273/2006 privind finanțele publice locale,

În temeiul prevederilor art.91, alin (1) lit „e”, coroborat cu  alin (6) lit „a” și a art 97 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

hotărăște:

 

          Art.1. Se aprobă acordul de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și autorități publice locale în vederea depunerii proiectului de finanțare „Strategii Sociale Subregionale-Întărirea Capacității locale de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita, Mureș și Covasna”, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

          Art2. Se împuternicește doamna președinte Lokodi Edita Emoke să semneze acordul de parteneriat și documentele anexă.

          Art.3. Se aprobă cuprinderea sumei de 2711 RON în bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2010, ca și contribuție proprie la cheltuielile eligibile ale proiectului.

          Art.4. De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspunde Direcția Dezvoltare Regională, Implementare Proiect și Direcția Economică .

 

 

 

                   PREȘEDINTE                                           AVIZAT PENTRU LEGALITATE

                                                                                            Secretar

              Lokodi Edita Emőke                                                      

                                                                                          Paul Cosma

 

 

 

 

 

         ROMÂNIA                                                                         Văzut

    JUDEȚUL MUREȘ                                                                Președinte

CONSILIUL  JUDEȚEAN                                                       Lokodi Edita Emoke

Direcția Dezvoltare Regională,

Implementare Proiecte

Nr 10767/ 7.08.2009

Dosar I B4

 

 

Expunere de motive privind

 

aprobarea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș și Consiliul Județean Harghita în vederea depunerii proiectului de finanțare Strategii Sociale Subregionale – Întărirea capacității locale de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita Covasna și Mureș

 

 

Consiliul Județean Mureș a primit o solicitare din partea Consiliului Județean Harghita de a aproba un parteneriat în vederea depunerii și implentării proiectului de finanțare , în cadrul POS –Dezvoltarea Capacității Administrative „ Strategii Sociale Subregionale – Întărirea capacității de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita, Covasna și Mureș.

Scopul proiectului este realizarea unei strategii comune de intervenție pentru soluționarea problemelor sociale în județele Harghita, Mureș și Covasna, cu participarea activă a instituțiilor de specialitate județene și a ONG-urilor locale, grupate în rețea.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

-          Întărirea parteneriatului intrajudețean

-          Realizarea cadrului de cooperare

-          Formarea resurselor umane

-          Elaborarea strategiei  sociale subregionale comune

 

În cadrul proiectului se vor realiza trei centre județene, care coordonează colaborarea  locală și administrează rețelele de comunicare intrajudețene. Personalul angajat în centre va fi instruit în management, planificare strategică, comunicare.

Se vor realiza parteneriate locale cu participarea activă a ONG-urilor care lucrează în domeniul  social și se urmărește formarea personalului. Pe plan subregional (în cele trei județe) prin acțiunea comună a Consiliilor Județene prin Direcțiile de specialitate în domeniul asistenței sociale, a centrelor înființate se vor căuta punctele de legătură și se vor face demersuri pentru a întări legăturile interjudețene prin programe comune de formare.

Se pune accent deosebit pe formarea personalului care să fie capabil să contribuie la elaborarea strategiei, după cum urmează:

-          Training pentru creșterea abilităților de planificare strategică- 30 persoane/județ

-          Training pentru managementul proiectului și managementul instituțiilor sociale – 10 persoane/județ

-          Training în monitorizarea implementării strategiei -10 persoane/județ

-          Training social specific – 300 persoane în cele trei județe.

 

În urma formării personalului se va trece la realizarea strategiei proprii.

Proiectul se va desfășura în perioada 2010-2011, având un buget total de 707.237 RON. Contribuția proprie este de 16.266 RON din care Consiliul Județean Harghita suportă 10.844 RON, iar restul sumei, 5422 RON se împarte egal între parteneri, respectiv Consiliul Județean Mureș și Consiliul Județean Covasna.

 

Având în vedere cele menționate mai sus, propunem  aprobarea acordului de parteneriat anexat  cu Consiliul Județean Harghita în vederea depunerii proiectului de finanțare Strategii Sociale Subregionale – Întărirea capacității locale de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita Covasna și Mureș, precum și cuprinderea  sumei de 2711 RON în bugetul Consiliului Județean Mureș  pe anul 2010, ca și contribuție proprie la cheltuielile eligibile din proiect.

 

 

 

                   Director                                            Întocmit

 

                 Bățaga Valer                                         Kocsis Robert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA NR. 1

Model

 

ACORD DE PARTENERIAT

nr. _______/__________

 

pentru realizarea proiectului 3S – Strategii Sectoriale Sociale– Întărirea capacității locale de a realiza și implementa strategie socială comună în județele Harghita, Covasna și Mureș

 

 

 

Art. 1 PĂRȚILE

 

Încheiat între:

 

1.      Consiliul Județean Harghita, cu sediul în Miercurea Ciuc, 530140, Piața Libertății nr.5, tel.: 0266-207700, fax: 0266-207716, cod fiscal 4245763, cont trezorerie RO66 TREZ 3512 4510 220X XXXX reprezentat prin Borboly Csaba, președinte, în calitate de Solicitant al finanțării din PO DCA pentru proiectul 3S – Strategii Sectoriale Sociale

 și

 

            Consiliul Județean Covasna

Consiliul Județean Mureș

           

în calitate de Parteneri

 

au convenit următoarele:

 

Art. 2  OBIECTUL ACORDULUI

 

Obiectul acestui parteneriat este de a stabili rolul și responsabilitățile părților în implementarea proiectului: 3S – Strategii Sectoriale Sociale, care este depus în cadrul Programului Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative” 2007-2013, axa prioritară 1 „Îmbunătățiri de structură și proces ale managementului ciclului de politici publice”, domeniul de intervenție 1.1. - Îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ Strategii de dezvoltare locală.

 

 

Art. 3  DURATA ACORDULUI

 

Durata acordului este de 12 luni începând cu data semnării contractului de finanțare nerambursabilă.

 

 

Art. 4  DREPTURI ȘI OBLIGAȚII ALE PARTENERILOR

 

4.1 Drepturile și obligațiile solicitantului

 

 (1) Solicitantul are dreptul să solicite celorlalți parteneri furnizarea oricăror informații și documente legate de proiect, în scopul elaborării rapoartelor de progres, a cererilor de rambursare, sau a verificării respectării normelor în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

 (2) Solicitantul va semna Cererea de finanțare depusă în cadrul cererii de proiecte nr. <număr cerere de proiecte> și Contractul de finanțare cu Autoritatea de management pentru Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”.

(3) Solicitantul va consulta partenerii cu regularitate, îi va informa despre progresul în implementarea proiectului și le va furniza copii ale rapoartelor de progres și financiare.

(4) Propunerile pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activități, parteneri etc.), trebuie să fie convenite cu partenerii înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de management pentru PO DCA.

(5) Solicitantul se va asigura de desfășurarea corectă a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică, de către ceilalți parteneri, conform normelor în vigoare

(6) Solicitantul va înainta Autorității de management cererile de rambursare, împreună cu documentele justificative, rapoartele de progres etc., conform procedurii acesteia.

(7) Solicitantul va asigura transferul de fonduri obținute din procesul de rambursare pentru cheltuielile angajate de către ceilalți parteneri, care au fost certificate ca eligibile.

(8) În cazul în care unul din parteneri nu duce la îndeplinire una sau mai multe din obligațiile care le revin (e.g. implementarea unor activități, asigurarea contribuției la cofinanțarea proiectului, respectarea normelor în vigoare privind procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică), solicitantul va prelua în totalitate responsabilitatea de a îndeplini aceste obligații.

 

 

4.2 Drepturile și obligațiile partenerilor

 

(1) Cheltuielile angajate de parteneri și certficate de Autoritatea de management sunt eligibile în același fel ca și cheltuielile angajate de către liderul de proiect, corespunzător rolurilor avute în proiect.

(2) Partenerii au dreptul, prin transfer de către solicitant, la fondurile obținute din procesul de rambursare pentru cheltuielile angajate de către aceștia, care au fost certificate ca eligibile.

(3) Partenerii au dreptul să fie consultați cu regularitate de către solicitant, să fie informați despre progresul în implementarea proiectului și să li se furnizeze, de către solicitant copii ale rapoartelor de progres și financiare.

(4) Partenerii au dreptul să fie consultați, de către solicitant, în privința propunerilor pentru modificări majore ale proiectului (e.g. activități, parteneri etc.), înaintea solicitării aprobării de către Autoritatea de management pentru PO DCA.

 (5) Partenerii sunt obligați să pună la dispoziția liderului de proiect documentațiile de atribuire elaborate în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică, spre verificare.

(6) Partenerii sunt obligați să transmită copii conforme cu originalul după documentațiile complete de atribuire elaborate în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică, în scopul elaborării cererilor de rambursare.

(7) Partenerii sunt obligați să furnizeze orice informații de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către Autoritatea de management, Autoritatea de Plată/Certificare, Autoritatea de Audit, Comisia Europeană sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor cofinanțate din instrumente structurale pentru o perioadă de 5 ani după închiderea PO DCA..

(8) Partenerii sunt obligați să furnizeze solicitantului orice informații sau documente privind implementarea proiectului, în scopul elaborării rapoartelor de progres.

 

Partenerii realizează următoarele activități în implementarea proiectului: 3S – Strategii Sectoriale Sociale:

 

1.     Consiliul Județean Covasna

- realizarea participării județene, stabilirea actorilor locali prin realizarea cartografierii sociale în județul Covasna;

- organizarea Conferinței egalitate de șanse – Persoane cu dizabilități pe piața muncii;

- stabilirea obiectivelor și criteriilor de dezvoltare prin organizarea ședințelor comune cu participarea experților în realizarea strategiilor;

- elaborarea strategiei și realizarea prognozelor pe termen mediu și lung prin realizarea strategiei și organizarea ședințelor de lucru pentru elaborarea strategiei sociale interjudețene;

- organizarea conferinței de presă cu ocazia închiderii proiectului prin comunicat de presă în media locală din județul Covasna.

2. Consiliul Județean Mureș

- realizarea participării județene, stabilirea actorilor locali prin realizarea cartografierii sociale în județul Mureș;

- promovarea proiectului prin organizarea unei conferințe de presă;

- organizarea Conferinței egalitate de șanse – Persoane cu dizabilități pe piața muncii;

- stabilirea obiectivelor și criteriilor de dezvoltare prin organizarea ședințelor comune cu participarea experților în realizarea strategiilor;

- elaborarea strategiei și realizarea prognozelor pe termen mediu și lung prin realizarea strategiei și organizarea ședințelor de lucru pentru elaborarea strategiei sociale interjudețene;

- organizarea conferinței de presă cu ocazia închiderii proiectului prin comunicat de presă în media locală din județul Mureș.

 

Suma totală a proiectului:  707237 RON

Contribuție proprie: 10844 RON               

CJ Mureș – 2711 RON

CJCovasna – 2711 RON

                                                                       

 

Art. 5 PLĂȚI

 

Solicitantul deschide un cont separat pentru proiect. Toate contribuțiile (finanțarea nerambursabilă si co-finanțarea adusă de fiecare partener) vor fi transferate în acest cont. Toate plățile pentru proiect vor fi făcute de către solicitant din acest cont.

 

Plățile către parteneri vor fi făcute prin transfer pentru cheltuielile angajate de aceștia, care au fost certificate a fi eligibile.

 

 

 

 

Art. 6  SOLUȚIONAREA LITIGIILOR

Eventuale litigii vor fi soluționate pe cale amiabilă, în caz contrar urmând a fi soluționate de către instanța de judecată competentă.

 

 

Art. 7  PROPRIETATEA

Înainte de sfârșitul proiectului, partenerii vor conveni asupra distribuirii echitabile a echipamentelor și bunurilor achiziționate din finanțarea nerambursabilă între parteneri. Copii ale titlurilor de transfer vor fi atașate raportului final.

 

Art. 8  DISPOZIȚII FINALE

 

8.1 Orice modificare a prezentului acord este valabilă numai atunci când este convenită de toate părțile

8.2 Părțile sunt de acord ca prezentul acord este guvernat de legea română.

 

 

Prezentul acord a fost întocmit în  3 exemplare.

 

 

SEMNĂTURI

Instituția și rolul în proiect

Numele și funcția persoanei autorizate să semneze

Semnătura

Data

Solicitant - Consiliul Județean Harghita

 

 

 

 

Partener 1 - Consiliul Județean Covasna

 

 

 

 

 

Partener 2 -  Consiliul Județean Mureș

 

Lokodi Edita Emoke

Presedinte

 

 

 

 

 

Declarație de eligibilitate

Subsemnatul Lokodi Edita Emoke în calitate de reprezentant legal al Consiliului Județean Mureș cunoscând că falsul în declarații este pedepsit de Codul penal, și pentru a putea solicita finanțare din Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative” declar pe proprie răspundere că nu ne aflăm în niciuna din următoarele situații:

  1. în stare de faliment sau obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, încheierea de concordate, suspendarea activității economice sau obiectul unei proceduri în urma acestor situații sau în situații similare în urma unei proceduri de aceeași natură prevăzute de legislația sau de reglementările naționale;
  2. condamnați printr-o hotărâre cu valoare de res judicata pentru un delict legat de conduita profesională;
  3. comiterea unor greșeli grave în conduita profesională, demonstrate prin orice mijloace pe care autoritatea de management le poate justifica;
  4. obligațiile de plată nete depășesc 1/12 din totalul obligațiilor datorate în ultimele 12 luni, evidențiate în Certificatul de atestare fiscală pentru persoane juridice eliberat de Agenția Națională de Administrare Fiscală;

e.       obligațiile de plată depășesc 1/6 din totalul obligațiilor datorate în ultimul semestru, evidențiate în Certificatul de atestare fiscală pentru persoane juridice  privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local eliberat de unitatea administrativ teritorială;

  1. condamnați printr-o hotărâre cu valoare de res judicata pentru fraudă, corupție, participare la o organizație criminală sau la orice alte activități ilegale în detrimentul intereselor financiare ale Comunităților;
  2. în urma altei proceduri de achiziționare sau în urma unei proceduri de alocare a unei subvenții finanțate de la bugetul comunitar, găsiți vinovați de încălcarea gravă a contractului datorită nerespectării obligațiilor contractuale.

Confirm că nu am cunoștință de niciun motiv pentru care proiectul ar putea să nu se deruleze sau ar putea fi întârziat.

Înțeleg că dacă cererea de finanțare nu este completă cu privire la toate detaliile și aspectele solicitate, inclusiv această secțiune, ar putea fi respinsă.

 

 

               Data :    

                                                                                                                                Funcția ocupată în organizație

                                                                                                

                                                                                                                                Nume  LOKODI EDITA EMOKE

                                                                                                                                                PREȘEDINTE       

              

                                                                                                                               

                                                                                                                                Semnătura         

ANEXA NR. 4

 

 

 

 

 

DECLARAȚIE PRIVIND ASIGURAREA RESURSELOR FINANCIARE NECESARE IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI

(pentru structurile deconcentrate)

 

 

 

Subsemnatul Lokodi Edita Emoke, în calitate de reprezentant legal al Consiliuli Județean Mureș solicitând finanțare pentru realizarea proiectului „ 3S Strategii Sociale Subregionale –Întărirea capacității locale de a realiza și de a implementa strategii sociale comune în județele Harghita, Covasna și Mureș”, cunoscând că falsul în declarații este pedepsit de Codul penal, declar pe proprie răspundere că fondurile necesare pregătirii și implementării corespunzătoare a proiectului „ 3S Strategii Sociale Subregionale –Întărirea capacității locale de a realiza și de a implementa strategii sociale comune în județele Harghita, Covasna și Mureș inclusiv asigurarea cofinanțării proprii și finanțarea altor cheltuieli decât cele eligibile, în sumă totală  de 2711 RON vor fi puse la dispoziția proiectului. 

 

 

Data      

                                                                                                                Funcția ocupată în organizație

                                                                                               

                                                                                                                Nume LOKODI EDITA EMOKE        

                                                                                

                                                                                                                               

                                                                                                                                Semnătura